DIY: Maak je eigen yoghurt

Over schimmels en bloemen…

… gaan we het niet hebben. Zelf yoghurt maken klinkt als een ingewikkeld chemisch proces. Voor iedereen die bij yoghurt maken denkt aan schimmels en kweekschaaltjes, daar gaan we ons niet mee bezighouden. Ook kefir-bloemetjes zul je niet nodig hebben…

Ons proces is veel eenvoudiger en het kost je ook niet veel tijd!

DSC00728

 

 

Aan de slag

Nodig:

  • 2 lepels natuuryoghurt
  • 1 liter (of meer) melk
  • een kookpot
  • kommetje
  • een bewaardoos met deksel
  • een handdoek

Het eerste wat je doet is de melk kort laten koken. Afhankelijk van de soort melk die je zal gebruiken (magere, halfvolle, volle melk) zal ook je yoghurt vetter worden.
Wil je een romige volle yoghurt, gebruik dan volle verse melk. Wil je een vetarme yoghurt, gebruik dan best magere melk.

Eenmaal de melk gekookt heeft, haal je die best van het vuur. Nu moet ze afkoelen tot 40°. Dit kan je ook zonder thermometer testen. Als je je vinger gedurende 10 seconden in de melk kan houden zonder je te verbranden, dan zit je goed.

Verwijder het vel van de melk met een lepel. Nu doe je 2 lepels yoghurt en 4 lepels melk in een kommetje. Dit meng je samen tot een gladde massa. Daarna doe je de inhoud van je kommetje bij de warme melk en goed omroeren!

DSC00593

 

 

Giet nu de melk in een afsluitbare doos (ik hergebruik lege yoghurtemmertjes). De yoghurt moet nu ‘rijpen’. (8uur op een warme plaats laten rusten) Bijvoorbeeld bij de chauffage en liefst onder een handdoek.

DSC00591

 

 

Na 8uren is de yoghurt steviger. Nog één keer omroeren en nu mag de pot in de koelkast. Zo stop je het gistingsproces.

Waarom zelf yoghurt maken?

Bij ons thuis wordt er regelmatig en véél yoghurt gegeten als ontbijt.
Heerlijk! Met vers fruit en zelfgemaakte Granola. We kopen meestal 1 liter emmertjes met Griekse yoghurt (1,50 tot 5 euro per liter).

DSC00728

 

Maar… Soms zit er plots nog maar een klein beetje in de pot. Er zijn zo van die weken dat het te druk is om snel nog even naar de winkel te racen om een pot yoghurt. En eigenlijk is dat bodempje net genoeg om verse yoghurt te maken.

Ik vind het het handigst om de yoghurt ’s ochtends of ’s avonds te maken. Dan kan je het een nachtje of gedurende de tijd dat je op je werk bent laten rijpen. Daarbovenop komt ook nog dat de prijs voor een liter melk gemiddeld onder 1 euro blijft.

Makkelijk én goedkoper.

 

 

 

 

Plaats een reactie