Ik heb vandaag zin in iets exotisch. Er ligt al 3 dagen een prachtige bloemkool op mijn terras te wachten… Dus die mag mee in een heerlijke curry. Ik maak dit gerecht liefst klaar in een wokpan, maar een grote kookpot of diepe pan (voor een kleinere portie) kan ook. De keuze is aan jou! Bij dit gerecht kan je ook eindeloos creatief zijn met wat je in huis hebt. Erwtjes, courgette reepjes, een wortel, kikkererwten, … Die passen er ook allemaal bij.
Mise-en-place…
Als je een wok gerecht of stoofpotje maakt is je voorbereiding erg belangrijk. Het wokken zelf gaat zo snel dat je eigenlijk te weinig tijd hebt om tussendoor nog te staan snijden… Dus het geheim om snel aan de slag te gaan: alle kruiden mooi klaar zetten en snijden maar…
Nodig voor 4 personen:
- 1 bloemkool
- 2 groene paprika’s
- 2 sjalotten of 1 ajuin
- 3 teentjes look
- 2 groene chilipepers (dit is niet te pikant, heb je dat wel graag ga gerust voor 3 of 4 chili’s)
- een stuk gember (ongeveer 3 cm)
- 3 tomaten
- 1 blik kokosmelk
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
- 2 tl komijnzaadjes
- garam masala poeder of pasta
- verse koriander
- sesamzaadjes
Aan de slag:
Je snijdt de bloemkool in hapklare roosjes en gooit ze rechtstreeks in een vergiet. Gewoon even spoelen met koud water.
Paprika is een ander verhaal. Veel mensen denken dat ze paprika niet goed verteren. Eigenlijk is het zo dat de schil van de paprika moeilijk verteerbaar is. Er zijn 3 manieren om het vel van een paprika makkelijk te verwijderen.
Ze beginnen echter allemaal hetzelfde. De paprika wassen en overlangs in de helft snijden, de steel en zaden verwijderen. Nu kan je een van deze 3 methodes kiezen om verder te gaan:
- Leg de helften met het vel naar boven onder de grill in je oven. Laat het vel helemaal zwart branden. Spoel daarna onder de koude kraan tot het zwarte vel weg is.
- Gebruik een keuken brandertje om het vel zwart te blakeren. Als het vel helemaal zwart is, spoel je het ook af onder de koude kraan.
- Het makkelijkst van al is om met een dunschiller het meeste vel weg te schillen.
Bij de laatste methode heb je het meeste verlies van paprika. Bij de eerste twee manieren krijg je er gratis de heerlijke rokerige smaak bij. De keuze is aan jou!
Stap voor stap…
Een heel mooi en duidelijk recept, ga ik zeker proberen, altijd leuk om je receptjes te zien, ik kijk er elke keer weer naar uit, proficiat hoor!
LikeGeliked door 1 persoon