Knolselderpuree met veggie balletjes in tomatensaus…

Deze post is speciaal voor de beginnende koks onder ons. Een eenvoudig receptje dat je makkelijk zelf kan maken, met topsmaken als resultaat…

DSC00668

 

Knolpuree

Ik ben sowieso fan van puree, maar met knolselder wordt je puree toch echt een toppertje. Wie de knol der knollen nog niet kent, moet zich niet laten intimideren doordat het een grote groente is. Je kan hem lekker lang bewaren in de koelkast (zelfs een halve knolselder met aluminiumfolie rond bewaart enkele dagen in de koelkast!).
Het is bovendien ook een erg veelzijdige groente: rauw in een salade, in de soep, in de oven als ‘steak’ of zoals je hieronder zal zien in de puree… Je kan hem natuurlijk ook altijd opsnijden en de blokjes in de diepvries bewaren voor later…

Nodig:

  •  knolselder
  •  aardappelen
    (Paleo of glutenvrij: deze kan je ook weglaten, zo maak je eerder een zalfje)
  •  melk
  •  kruidenkaas
  •  citroensap
  •  peper en zout
  •  nootmuskaat
  •  bieslook (vers of gedroogd)

Om je knolselder te lijf te gaan snij je hem beter eerst in de helft. Zo ligt hij stabieler op de platte kant. Je snijdt er met een groot mes de schil af of je gebruikt een dunschiller om de schil te verwijderen. Wanneer je klaar bent met schillen spoel je je knol best even onder de koude kraan.
Snij hem eerst in schijven en vervolgens in blokjes. Probeer je blokjes allemaal ongeveer even groot te snijden. (zo gaart alles even snel)

DSC00602

 

Doe de blokjes in een grote kookpot met de helft koud water en de helft melk. (zo blijft de puree mooi wit)  Je kan nu de aardappelen schillen, spoelen en snijden. Om ze ook in het melk/water mengsel mee te koken met een snuifje zout.

DSC00621

 

Om overkoken tegen te gaan, kan je een houten lepel dwars over de kookpot leggen. Eenmaal het water aan de kook is, kan je je vuur verlagen. Laat ongeveer 25 minuten koken. Prik eens met een mes om te voelen of zowel de aardappelen als de knolselder lekker zacht zijn.

 

Als alles gaar is, kunnen we afgieten. Doordat je voor de helft melk gebruikt hebt om te koken, zal alles al lekker romig smaken én mooi bleek van kleur blijven. Indien je dit niet doet, zal je puree eerder grijs van kleur zijn.

Voordat we gaan pureren moeten we een en ander toevoegen: kruidenkaas (voor 4 personen kan je gerust 1 volledig potje gebruiken), een flinke scheut melk, 3 eetlepels citroensap, peper en zout, nootmuskaat en 5 eetlepels gedroogde of verse bieslook.

Dit alles pureer je tot een heerlijk goedje. Ik gebruik meestal een gewone handmixer (met 2 kloppers) maar met een stamper kan het zeker ook! Mmm…

(Veggie) Balletjes in kruidige tomatensaus

In dit recept maak ik gebruik van de vegetarische balletjes uit Delhaize. Dit is mijn persoonlijke voorkeur (want deze smaken niet naar karton). Maar je kan zeker ook gewone gehaktballetjes gebruiken. Je hebt het minst werk (en afwas) wanneer je de balletjes op een bakmatje gedurende 20 minuten op 180° graden laat bakken… Easy!

DSC00605

 

Nodig voor de kruidige saus:

  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 2 doosjes tomaten passata
  • 1 blikje tomatenpuree
  •  2 ajuinen
  •  3 teentjes look
  •  champignons
  •  basilicum (vers of diepvries)
  •  peterselie (vers of diepvries)
  •  bouillonblokje
  •  sojasaus
  • chilivlokken of cayenne of gewoon een pepertje

DSC00607

 

Om deze saus te maken, begin je met het snijden van de ajuin en de champignons. De ajuin snij je gewoon in stukjes, de champignons in 4. De verse kruiden spoel je met koud water en kan je gerust fijn snijden met een schaar.

Hier een klein trucje om je look te persen. Gewoon een volledig teentje (ja, met pel en al) in de lookpers stoppen. Wanneer je de look uitknijpt komt er zeker voldoende uit! Nu heb je veel minder gedoe met het pellen en uit de pers peuteren… En de geur zal veel minder aan je handen kleven… Graag gedaan…

DSC00635

 

We beginnen de saus met het aanstoven van de ajuinen in een klein beetje olijfolie. Als je ziet dat de ajuinen glazig zijn, voeg je de champignons toe. Roer alles goed om. Nu voeg je een flinke scheut sojasaus toe en tot slot ook de look. Laat goed bakken tot het meeste vocht van de sojasaus verdampt is.

DSC00641

 

En dan nu het moeilijkste werkje: blikjes openen en in de saus kappen… 🙂 Voeg ook een groentenbouillonblokje en chilivlokken toe. Goed omroeren en laat maar pruttelen…

DSC00668

 

Ziezo, je puree is gemaakt, de balletjes zitten in de oven. Nu nog de groene kruiden knippen en helemaal op het einde in je saus strooien… Smakelijk!

7 gedachtes over “Knolselderpuree met veggie balletjes in tomatensaus…

Plaats een reactie