Polenta kroketjes…

De liefde van de man gaat door de maag… Speciaal voor Valentijn maak ik iets wat mijn lief erg graag lust… Kroketjes… 🙂 Maar het mag vandaag eens iets specialer zijn. We gaan voor polenta (gemalen maïs), rozemarijn, citrus en look… Heerlijke combo!

polentakroketten2

 

Nodig:

  • 400 ml groentebouillon
  • 50 g instant polenta
  • 1 el olijfolie
  •  1 el kwark of yoghurt
  • 1  kleine ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el gesneden rozemarijnnaaldjes
  • rasp van 1 citroen
  • peper en zout
  • 1/2 blok feta (als je daar zin in hebt)
  • olie om te frituren
  • bloem (gewone of maïsbloem)
  • eitjes
  • paneermeel (glutenvrij paneermeel kan je zelf maken van restjes glutenvrij brood)

Neem een kookpot met een dikke bodem en vul met 400 ml water. Laat je water koken. Je kan groentebouillon zelf maken, maar voor het gemak nemen we vandaag gewoon 1 bouillonblokje. Roer het blokje goed los en voeg daarna al roerend de instantpolenta toe. Verlaag het vuur en blijf enkele minuten stevig roeren tot je merkt dat de polenta een stevige massa geworden is.

 

 

Je kan nu de andere ingrediënten door de polenta mengen: de olijfolie, kwark, ajuin, look, rozemarijn en zeste van de citroen. Even proeven en eventueel nog wat bijkruiden met peper van de molen en zout. Als je graag een kaaskroketje lust kan je een halve blok feta-kaas verkruimelen en toevoegen aan het mengsel.

polenta bakblik

Je neemt nu best een ovenschotel of plateau en bekleedt die met bakpapier. Je stort de polenta hierin uit en maakt de bovenkant mooi vlak met een spatel. Laat goed afkoelen.

Wanneer het mengsel koud en stijf is, kan je het makkelijk snijden. (Het leuke aan de polenta is dat dit mooi stijf wordt zonder dat je gelatine nodig hebt.) Snij in reepjes van ongeveer 5 cm op 2 cm.

 

En dan nu het betere kroketten werk…

kroketten maken

 

Zet 3 diepe borden klaar.  Eentje met bloem (maïsbloem of gewone bloem), eentje met een losgeklopt ei en op het laatste bord het paneermeel (glutenvrij paneermeel kan je makkelijk zelf maken van restjes glutenvrijbrood). Rol de kroketjes eerst door de bloem. Goed afkloppen, daarna door het ei en als laatste laag het paneermeel. Je kan eventueel voor een extra ei-paneermeel-laagje gaan als je liever een dikke korst hebt.

Verhit olie in een wokpan of je frietketel tot 180°. Bak kleine hoeveelheden kroketjes gedurende 2-3 minuten (5 minuten als ze uit de diepvries komen) Laat ze even afkoelen op keukenpapier en besprekel met citroensap en gemalen zeezout…. Smakelijk…

Polenta kroketten bewaren…

Leg je kroketten op een bakpapiertje in een vriesvast doosje als je er teveel gemaakt hebt. Zo kan je ze in verschillende verdiepingen invriezen voor een volgende keer. Ik maakte direct dit recept dubbel om zo verse kroketjes in de diepvries te hebben.  Eén keer al het werk, achteraf dubbel zo hard genieten…

Polentakroketten3

Citroenmayonaise…

 

Deze kroketjes hebben de subtiele smaak van zeste in zich en zullen daardoor extra lekker zijn met een citroenmayonaise. Je pimpt makkelijk je eigen mayo met wat extra citroensap, zeste en eventueel citroen-olijfolie.. Wat gehakte rozemarijn erdoor… Et voila!

Een gedachte over “Polenta kroketjes…

Plaats een reactie